Pelargonin tuoksu

Pelargonit ovat kaikki aivan ihania. Eniten pidän sellaisista lajikkeista missä perinteinen voimakas tuoksu on hieman vaimeampi. Olen tosin huomannut, että niin ovat varmasti muutkin ajatelleet, sillä nimelliset pelargonit pääsääntöisesti ovat hieman tuoksuttomampia. Tuoksut ovat myös moninaiset, pelargonin tuoksu ei välttämättä aina ole se perinteinen tuoksu vaan hyviä tuoksuja on paljon erilaisia. Paljon myyty ja marketeista löytyvä Huiskulan tuottama Rosetta on yksi esimerkki tästä, se tuoksuu vienosti ruusulle. P. Australen tuoksu on mielestäni ihanan karnevaalimainen ja jokainen harrastaja jää koukkuun Dr. Westerlundin vahvaan sitruuna-aromiin. Kun avaan oven kukkaishuoneeseen, ilmavirta käy ja lehdet liikahtavat hieman, ihan kuin tervehtiäkseen. Silloin lähtee liikkeelle vienoja tuoksuja. Minä nykyisellään, kun hajuaistini on ehkä hieman turtunut perinteiselle pelargonin tuoksulle, haistan ihanan lehtivihreän.

Vasemmalta ylhäällä Anita vielä nupullaan, sen alla Elnaryds Alexis, ylhäällä taas Elnaryds Ljuvlika Julia sen alla Elnaryds Miranda, edessä keskellä Sweet Jess, tumma takana on Jurmalan Kahvila, sen edessä Lila, toinen Alexis ja kulmassa Appleblossom Rosebud

Lähemmässä kasvien liikuttelussa tuoksut ovat jo voimakkaammat. Joku tuoksuu tärpätille, joku raikkaalle, joku hedelmälle ja joku kurpitsansiemen öljylle ja jostain ei saa hajua vaikka kuinka hieroisi lehteä. Luulen, että suuri osa pelargonien viehättävyydestä johtuu juurikin niiden tuoksuista. Voisin hyvin kuvitella, että pelargonit nimenomaan houkuttavat hoitajaa ympärilleen hyörimään tuoksumalla hauskasti. Voi olla, että puolustuskyvytön kukkien ihailija jää tuoksuun vangiksi ja ainakin alitajuisesti haluaa kokea sen uudelleen. Olisiko tuoksu juuri se, millä pelargoni palkitsee hoitajansa ja hoitaa ihmistä siitä kiitokseksi?

Heli Joela 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s