Mystinen mykorritsa

Ensimmäisen kerran huomasin mykorritsa-sienestä olevan apua pistokkaiden juurruttamisessa, kun jossain kiireessä helpolla päästäkseni ostin taimiturvepussin mihin oli lisätty kyseistä sientä. Pistokkaiden juurtuminen tapahtui noin puolta nopeammin kuin mihin olin tottunut pelkällä turve-vermikuliitti seoksella. Sitten hankin mykorritsa-sientä pikkupussissa. Mutta sen käytössä pitää olla maltillinen. Sienirouhetta on hyvä laittaa ihan mulla sisään ja hyvin vähän. Jos sitä laittaa sellaisiin paikkoihin missä se pääsee ilman kanssa tekemisiin, syntyy hometta. Kerran sain aikaan hirvittävän homeinvaasion sillä, että laitoin mykorritsajauhetta suoraan mullan pinnalle. Olen arvellut omien kasvivertailujen pohjalta, että mykorritsa saa aikaan rehevämmän ja terveemmän näköisiä kasveja. Mykorritsaa ei tarvitse käyttää paljoa. Enkä ole sitä lisännyt enää uudelleen samalle kasville, kun isonnan purkin kokoa. Se voisi olla viisasta, en tiedä, mutta rehevyys on näyttänyt säilyvän kasvissa sen kasvaessakin. Ero vertailuryhmään on huomattava. Erot näkyvät selvästi kasvin värissä, kasvunopeudessa ja koossa. Joskin kukinnassa en ole sinänsä huomannut eroa. Niillä pelargoneillakin, joille en ole mykorritsaa laittanut on kukkimishalukkuutta yhtä paljon. Lähinnä kukintarunsaus on verrannollinen oksien lukumäärään, jonka saa kuitenkin runsaammaksi nopeammin kasvavalla kasvilla, jos on aktiivinen hoitamaan kasviaan.

vertailu

Tässä kuvasta saa osviittaa minkä suuntaisia havaintoni ylipäätään ovat olleet. Vaikka tässä on toki eri lajikkeista kyse. Vasemmalla (Nimismies) on marraskuussa ottamani pistokas, joka ei ole saanut mykorritsaa. Sitä en ole raaskinut latvoa kertaakaan. Mutta kasvi on vinoon kasvaessaan alkanut kuitenkin itsestään haaromaan, ja on tehnyt jo kaksi oksaa. Oikealla on maaliskuussa otettu pistokas (Happy Appleblossom), joka sai pienen mykorritsa-annoksen, kun tuikkasin pistokkaan juurtumaan. Siitä olen kerran napannut oman pistokkaan, jotta haarottuu, ja haarottuikin hyvin, kaikista kolmesta mahdollisesta kohdasta on tullut oksa. Näiden vertailtavien kohdalla huomio kiinnittyy tietysti myös purkin kokoon. (vaikka olen koittanut rajata kyseisen seikan asian ulkopuolelle. Kun olen esittänyt Nimismiehelle purkin suurentamista ja tutkaillut sen juurihaivenia, ollaan tultu siihen tulokseen, että pienempi parempi. Molemmat pelargonit ovat nakuttaneet kesän vieretysten samalla terassin ikkunalaudalla ja ne ovat saaneet samat juomasekoitukset.

Selkeää asiaa siitä mikä mykorritsa oikeastaan on ja mitä se tekee löysin netistä, ihan wikipediasta (https://en.wikipedia.org/wiki/Mycorrhiza) Mykorritsa auttaa kasvia ravinteiden saannissa ja vastapalveluksena kasvi antaa yhteyttämällään tuottamia sokereita mykorritsalle. Useat ravintoaineet voivat olla mullassa sellaisessa muodossa, että kasvi pystyy ne käyttämään helpommin mykorritsan esimutusteltua ne.

Heli Joela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s