Pelargonien roudaus

Oma pelargonihuone omakotitalossa tarkoittaa käytännössä sitä, että jossain vaiheessa kevättä alkaa hervoton roudaus. Kasveja viedään ulos totuttautumaan auringon valoon. Meillä se on hatara lasitettu terassi, jossa lämpötila on kuitenkin aina pöytätasoilla 3-5 astetta ulkolämpötilaa mukavampi. Ensin roudaus alkaa vain aurinkoisina päivinä. Ensiksi pääsevät vain jotkut pioneerit, mutta kun huomaan parin päivän jälkeen niiden olevan elinvoimaisempia kuin muut, homma lisii. Vien ne nautiskelemaan auringosta viikonloppuisin noin 4-7 tunnin seteiksi. Koko porukan juoksutus ulkoilemaan kestää noin 30-45min suuntaansa, mutta on se sen arvoista. Kun alkaa kesä ja kukat voi jättää terassille yötä viettämään, ne ovat jo tanakoita ja kestävät paremmin hetkellisen lämpötilan laskun. Sen olen huomannut, että jos haluaa jo alkaneen kukinnan jatkuvan, ei kannata alle noin (oma arvio) kymmenen asteen pintaan päästää hahmoa yöllä. Kukinta jatkuu kuitenkin pysyvän ulos siirron jälkeen taas pienellä parin viikon viiveellä, ja kukkimattomilla alkaa myös noin 2-4 viikon sisään.

Tähän aikaan näin ilmojen viiletessä alkaa hahmotella saman roudauksen aloittamista. Viime yönä oli ollut täällä meillä päin kylmimmillään 7 astetta. Ei vielä mitään hätää. ulkona kukkivissa kasveissa ei näy mitään kukinnan hidastumiseen viittaavia merkkejä. Mutta se yö tulee vääjäämättä, kun astelukema menee nollaan. Ja ei se nolla mitään, ainakin viime ja sitä edeltävänä syksynä kertatiputus oli ollut kerralla varmasti roimempi, jonnekin -3 tai -4 asteeseen jo heti syyskuun alussa. Joten parempi olla varovainen, ettei menetä enempää juuri niitä hienoimpia suurimmissa ruukuissa olevia yksilöitä. Minä olisin niinkin varovainen, jos päivälämpötila on 10 tai jopa yhdeksän ja on pilvetön yö tulossa, ehdottomasti jumppaan kaikki kasvit sisälle.

Kaisa Kallio, mikä oli pikkuinen yhden lehden hahmo, kun istutin sen ulos.

Olen kesän aikana istutellut joitakin ”suurentumaan” kukkapenkkeihin ja kasvatuslaatikoihin. Niin nyt ajattelisin, jo kohta olevan niiden ylös kaivuun aika. Sellaisilla on tapana laittaa juurikasvua niin kauas kuin mahdollista ja tehdä tupsu juuren päähän. Höttöinen kasvatusaines helpottaa juurien etsintää. Aina nostossa menee kuitenkin juuria poikki. Olenkin tässä oppinut sen, että juuria voi jopa tarkoituksella lyhentää ja kasvu vaan paranee. Ja aina ovat maasta nostetut kasvit olleet suorastaan piristyneitä purkituksen jälkeen. Olen kokenut, että se on tosi hyvä homma. Pienikin ruipeloisa kasvi, joka on jäänyt vähälle huomiolle ja takariviin keväällä, terhakoistuu vapaaseen multaan päästyään, äkkisäikäyksestä selvittyään. Siis suureen multatilaan istutettu pieni on noin 1kk ajan miettiväisellä kannalla, voi olla, että kasvattelee ensin niitä juuria. Ja sitten sen kasvu räjähtää. Kasvista tulee omaan mittaluokkaansa nähden suuri ja hyvin voivan näköinen parissa kuukaudessa. Nämä kasvit ovat selvinneet talvetuksesta myös hyvin. Vertailuryhmänä ovat ne purkeissaan terassilla ihanne oloissa kesänsä viettäneet. Ne ikään kuin odottavat talvelta jotain vielä parempaa ja saattavat pettyessään pimeään nitkahtaa. Kun taas puutarhalaatikossa kesänsä viettäneet ovat täynnä tarmoa ja kertoilevat talven aikana intoa puhkuen juttuja muille pelargoneille kaikesta siitä mitä ovat ulkona nähneet, kun yhdestä kukat haukkasi kauris ja miten lämpöiseltä vartta vasten lekotteleva fasaani tuntuu…

Ennen tätä kyseistä ilta- ja aamujumppaa on hyvä ottaa pieni venyttely, ja suurempikin lämmittely, jos on suurista purkeista kyse. Joten voisi sanoa, että pelargonit pitävät pelargoniharrastajan fyysisestäkin kunnosta huolta. Toivottelen vetreyttävää syysjumppaa kaikille.

Heli Joela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s