Mullan vaihto

Mullan vaihtaminen pelargonille on yksinkertaista aina siihen saakka, kunnes ei enää haluaa kasvattaa purkin kokoa. Sitten kun halutaan pitää purkki ja kasvi sen kokoisina kun ne ovat ja halutaan antaa kasville taas uudet eväät purkkiin rehevyyttä ja runsasta kukintaa varten, on tarpeen opetella uusi tapa vaihtaa mullat. Varoitus: tämä vaatii hieman rohkeutta, mutta kun tämän on tehnyt ja näkee, kuinka kukka palkitsee hoitajansa, saa itselleen lisää rohkeutta kohdata taas uusia haasteita. Pelargonien juurilla on taipumus ampaista mahdollisimman kauas etsimään kosteutta ja ravintoaineita. Jos aikaisemmassa purkinvaihdossa hyppäys pienemmästä suurempaan purkkiin on ollut liioitteleva, käy niin, että suoraan pohjaan menneet uudet juuret jättävät juuretonta multatilaa. Tästä syystä mullan pitäisi olla melko kuivaa ennen kuin otat multapaakkua pois ruukusta, ettei painavan multapaakun paino katkaise juuria. Aseta sanomalehteä tai muu alunen, jolla keräät vanhat mullat bioon, aluseksi. Irrota multa purkista pyöräyttämällä veitsimäinen terä purkin sisäpinnan reunoja myöten. Tarkoitus on irrottaa kevyesti, ei leikata juuria poikki. Tämä on tarpeen varsinkin, jos käytät saviruukkuja. Ota toisella kädellä ote kukan tyvestä ja mullan pinnasta. Kumoa purkkia ja ota se pois toisella kädellä. Pieni napautus pohjaan voi olla paikallaan, jos purkki ei meinaa heti irrottaa otettaan. Kun juuripaakku on irti, näkee yllättävän paljon. Silloin voi selvitä syyt esim. huonolle kasvulle, joita voivat olla vaikka vääränlainen multa, kuivuus, märkyys, ilmataskut… Kun juuripaakku on turvallisesti toisessa kädessäsi ala kutitella juuria pohjasta toisen käden sormilla. Poista näin multaa 20-25% purkin koosta riippuen 2,5-3cm, isossa purkissa olleesta jopa 10 cm. Samalla poista pinnalta siihen ilmestyneet puun ja turpeen epämääräiset kappaleet ja kauttaaltaan kaikki muu mahdollisesti homeitiöitä houkuttava maatuva materiaali. Pesaise purkki halutessasi ja laita pohjalle 1cm ihanaa kompostimultasekoitetta.

Huomioi kuohkeus ja pienimolekyylisyys (ei turveklönttejä tai halon kappaleita). Kompostimultaseos voi olla esim. 0,3 osaa talven yli ollutta kompostia, 0,5 osaa valikoitua pussimultaa ja 0,2 osaa hiekkaa. Pinnalle 2cm enemmän kuin mitä siinä oli. Jolloin kasvi laskeutuu hieman alemmas ja näyttää tuuheammalle. Pinnalle laitetaan joko samanlaista tai mukailtua seosta, joka sisältää esim. 0,2 osaa kompostia, 0,6 osaa kasvuturvetta, 0,1 perliittiä ja 0,1 hiekkaa. Voit tässä käyttää myös mykorritsa-sientä. Tarkoitus on houkuttaa uutta juurta tulemaan varresta,

jolloin kasvi ikään kuin ”tuoreentuu” ja se innostuu laittamaan lisää sivuhaaroja. Eteen voi tulla myös tilanteita, joissa joutuu tekemään hätä pelastuksen huonolla hoidolla olleelle kasville. Tällöin voi kutitella multa paakkua kauttaaltaan ja arvioida purkin koko kokolailla uudelleen, mielellään pieneen päin. Ei haittaa, että purkin joutuu taas saman vuoden aikana vaihtamaan isompaan, parempi niin. Pikkuhiljaa isonnettu purkki kasvattaa paremman juuraston.

Heli Joela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s