Kärpäsiä!

Näköhäiriö. ja toinen. Mitä tämä on, mitä näen ohikiitävinä mustina vilahduksina? Kärpäsiä! Iik! Tätä en olisi toivonut näkeväni. Siinä kävelee yksi ja siinä toinen. Nyt saan niistä jo paremman kuvan. Laihempia kuin perinteinen banaanikärpänen, musta, herkän näköinen. Ne näyttävät olevan kiinnostuneita samoista asioista kuin minäkin. Tämä purkki tässä, jota liikautan, ja Oho ja sieltä kävelee purkin reunaa pitkin mokoma mullasta ulos ja perässä sen kaveri. Laihempia ja vielä heiveröisempiä kuin nuo äsken näkemäni. Uusia! Niitähän syntyy lisää! Purkki on optimaalisen kuivan oloinen ja se jättää kärpäselle sopivan kulkuväylän supistuneen mullan ulkoreunoilla. Valmistaudun mullan vaihtoon. Otan kiinni kasvin tyvestä ja multapaakun päällisestä toisella kädellä ja kippaan purkin toisella. Ahaa, kamalaa! Mullassa on pieniä valkoisia palloja. Astetta kamalammaksi näyn tekee se että, osa palloista on kiinnittynyt toisiinsa valkoisen härmän avulla. Aloitan putsaamaan multaa pois. Ensin poistan multaa siitä missä pahimmalle näyttää, mutta putsaus etenee huokailustani huolimatta syvemmälle ja syvemmälle juuren tyveen. Lopulta päädyn pesemään loput mullat juurista laihalla mäntysuopaliuoksella. Nyt ihmettelen, miksi ihmeessä olen alkanut käyttää perliittiä, vermikuliittiä ja mineraalihiekkaa multaseosta parantamassa, kun tällaisen hysterian hetkellä ei voi luottaa siihen mikä on multaan kuuluva valkoinen ja mikä ei. Kasvi saa uutta multaa juurilleen ja uudet valkoiset kikkareet, suoraan pusseista. Kipaisen kaupassa, nyt on kiire! Tuon kotiin litukaisen, mutta sitäkin arvokkaamman paketin tahmaisia muovinpaloja. Luen ja katson havainnekuvat. Ahaa, tämän pitäisi olla helppoa. Ensin takaa ohut suojamuovi pois ja sitten asetetaan haluttuun paikkaan. Asetan sen ikkunaan melko alas. Sitten yritän repäistä suuremman suojakalvon pois. Sitten kiinnitän sen uudelleen ikkunaan. Sen jälkeen yritän irrottaa suojakalvon uudelleen. Tätä toistuu muutaman kerran, kunnes otan toisen käden sormet apuun ja jotain painin tyyppistä tapahtuu – ja ha haa lätkä on ikkunassa! Ja omat sormet yltäpäältä tahmassa. Harjoitus tekee mestarin.

Pyydystettyjä harsosääskiä

Onneksi kärpäsiä on paljon ja kärpäsansoja paketissa useita, niin en voi lopettaa ilman kunnon harjoitusta. Pari päivää rääkin jälkeen kasvi näytti hieman pöllytetylle, mutta sitten hyvälle valopaikalle asetettu toipuja alkaa tukevoittaa lehtiasentoaan ja laittaa uusia piippoja kasvuun. Ansojen käyttö oli tarpeenmukaista. Parin viikon päästä niihin on kertynyt useita kärpäsiä ja huone näyttää rauhallisemmalle. Multia vaihdellessani en ole onneksi toisissa pelargonipurkeissa enää havainnut ällöttäviä valkoisia palloja.

Harsosääski on 2-4mm pitkä hento pitkä jalkainen sääski. Sillä on epätasaiset pitkät tuntosarvet ja läpikuultavat suonia, lehden tyyliin, omaavat pyöreä kärkiset siivet. Ne munivat multaan ja munasta tulee toukka. Valkoisia toukkavaiheita on kolme, jonka jälkeen kotelosta kuoriutuu itse sääski, noin kuukauden kuluttua munimisesta. Toukat ja kärpäset syövät kaikkea orgaanista, mutta rakastavat pienien pelargonipistokkaiden hentoja juuria ja juurtumiskohdan kasvua. Aikuiset harsosääsket syövät myös hentoja kasvin varsia ja lehtiä. Harsosääsken toukkia syövät petopunkki ja isosukkula-mato. Näitä voidaan käyttää biologisena torjuntana ja harrastaja saattaa saada niitä kotiinsa esimerkiksi ruukkukasvatetun salaatin mukana. Onneksi harsosääsken toukkia poistaa myös kasteluvedessä käytetty mäntynestesaippua. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi: https://biotus.fi/biologinentorjunta/kasvihuone/harsosaasket/, http://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/sisahyonteiset/kasvit_ja_kukkaruukut/kukkakarpaset.html

Heli Joela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s