Tuulikki-Pielikki kirjoittelee

Hei, kirjoitan ensimmäistä kertaa blogia. Aiemminkin on tehnyt mieli, mutta en ole tohtinut omaa blogia tehdä. No nyt tuli oivallinen tilaisuus kirjoittaa tänne yhdistyksen sivuille.

Ajattelin jatkaa kissanhiekkateemalla, jonka One Pink Rambler ansiokkaasti jo aloitti. Lähinnä mielessäni on pistokkaiden juurrutus kissanhiekassa. Sitä on monesti kyselty Facebookin Pelargoni-ryhmässä, joten laitan tänne muistiin asioita siitä. Pistokkaiden oton aika alkaa olla käsillä ja jotkut ovat tainneet sen jo aloittaa. Perinteisesti kaiketi Matin päivän tienoilla 24.2 alkaa pistokkaiden otto. Silloin alkaa valon määrä olla riittävää kasveille.

Pistokkaita voi juurruttaa yhtä hyvin tietysti myös mullassa tai vedessä. Mikään näistä ei varmaankaan ole sen parempi kuin toinen, mutta itse olen mieltynyt kissanhiekkaan.

Kissanhiekaksi pitää valita paakkuuntumaton, moler-pohjainen kissanhiekka. Sitä löytyy kaupasta esimerkiksi Sokoksen Rainbow-merkkistä Kevyt kissanhiekkaa. (Ostin eilen 8 litran pussillisen, alle 3 euroa maksoi.) K-kaupalta löytyy myös vastaavaa. Rainbown kissanhiekka on hajustettua ja huuhtelen sen aina ennen käyttöä. Kasvit eivät tuosta hajusta välitä, mutta minä en tykkää haistella sitä. Siksikin on hyvä huuhdella hiekka, koska se pöllyää jonkin verran. K-kaupan vastaava tuote on hajustamatonta.

Lisäksi tarvitaan vielä läpinäkyviä kertakäyttömukeja tai miksei lasejakin, jos sellaisia on ylimääräisiä. Astian on hyvä olla läpinäkyvä sen vuoksi, että juuret näkyvät heti, kun ne ilmestyvät. Ei tarvitse arvailla, että onkohan tämä juurtunut vai ei!

tp-kuva-4

Ja sitten varsinaiseen asiaan. Muki täyteen hiekkaa ja pistokkaat sinne. On makuasia laittaako ensin pistokkaat ja sen jälkeen vasta hiekan. Märkään hiekkaan pistokkaat uppovat minusta helpommin. Kuivan hiekan laitan yleensä pistokkaiden päälle. Oman tavan löytää, kun on tätä tehnyt jonkin aikaa. Mutta tärkeää on, että muistaa laittaa mukiin nimilapun. Huomenna ei enää muista, mikä pistokas se oli.

tp-kuva-3

Loraus vettä päälle ja valmista on. Laitan hyvin maltillisesti vettä. Katson ettei pistokas lillu vedessä. Ylimäärisen veden kaadan pois, jos vahingossa lorahtaa liikaa. Kapillaari-ilmiö nostaa veden mukin pohjalta pistokkaan käyttöön. Märkänä hiekka on punaruskeaa, mutta kuivuttuaan vaaleaa. Vasta kun hiekka on kuivunut laitan uudelleen vettä pistokkaalle.

tp-kuva-5

Pitänee vielä perustella, miksi pidän eniten kissanhiekassa juurruttamisesta.

Se on minusta tosi siistiä hommaa verrattuna esimerkiksi multaan istutettaessa. Hiekka on kuin karkeaa hiekkaa eikä sottaa niin paljon kuin jos mullan kanssa touhuaisi. Mukavampaa tuoda keittiön työtasolle kissanhiekkaa kuin multaa.

Hiekan voi uudestaan käyttää. Keitän hiekan ennen uudelleen käyttöä, etten levitä mahdollisia taudin aiheuttajia.

Pistokas pysyy hyvin pystyssä hiekan tukemana. Varsinkin syksyn pistokkaat hyötyvät kissanhiekasta enemmän, koska vedessä pistokkaat alkavat syksyllä mätänemään helpommin oman kokemukseni mukaan. Kissanhiekkaa kastellaan vain sen verran, että se juuri ja juuri pysyy kosteana. Syksyn pistokkaat talvetan kissanhiekassa.

Tällaisia kokemuksia minulla on kissanhiekassa juurruttamisesta.

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Tuulikki-Pielikki kirjoittelee

  1. pelargoniharrastaja sanoo:

    Hei. Kiitos

    Totesin juuri kun laitoit tuon hinnan, että on sen verran edullinen tuote verrattuna Bauhausista ostamaani saveen ( laitoin siitä pielikki sivuille), ettei jatkossa kannata miettiä muuta kuin kissanhiekkaa. Olen sekoittanut ditä turvemultaan, jotta olisi läpäisevänpi ja tuntuu toimivan.

    Liked by 2 people

  2. pelargoniharrastaja sanoo:

    Kiitos tuosta mainiosta kissanhiekka-vinkistä. Otan heti käyttöön seuraaville pistokkaille.
    Olen käyttänyt aiemmin noita turvepellettejä, jotka ovat auttamattomasti liian pieniä tukevimmille pistokkaille. Kissanhiekkaostoksille siis. (:

    Liked by 1 henkilö

    • pelargoniharrastaja sanoo:

      Edellisen kiitoksen kirjoitti siis Asikaisen Tarja.
      Täytyykin jatkossa huomata allekirjoitus tuohon kommentin yhteyteen.

      Tykkää

  3. Tuulikki-Pielikki sanoo:

    Kiva, kun sait tästä innostuksen. Olen itse tykästynyt kissanhiekassa juurruttamiseen, mutta se vain yksi tapa muiden joukossa. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, ei varmaan mikään ole toistaan parempi.

    Vinkkinä voin kertoa, että tuo kissanhiekka juurrutusalustana toimii ihan kaikille pistokkaille. Olen siinä menestyksekkäästi juurruttanut pelargonien lisäksi pasuunakukan kalikoita, kerrottua ahkeraliisaa ja verenpisaroita. Nämä nyt ainakin tuli mieleen. Ja kuten blogikirjoituksessani mainitsin, niin talvetan syksyn pistokkaat kissanhiekassa. Samoin talvetin ahkeraliisan pistokkaita. Ei tarvitse joka vuosi ostaa uusia liisoja. Syksyllä pitääkin muistaa ottaa lumihiutaleesta, amppelivaulasta ym pistokkaat seuraavaa vuotta varten. Ja miksei jo ottaisi keskikesällä, niin juurtuminen on varmempaa.

    Tykkää

Jätä kommentti